Rüyadan Gerçeğe Nurdan Albamya Hikayesi
Rüyadan Gerçeğe Nurdan Albamya Hikayesi; Tiyatro Ankebut’un 28 Şubat olaylarını anlatan “Bin Yıl” adlı oyunu önceki gece prömiyerini yaptı. Nurdan Albamya’nın yazdığı ve Yunus Emre Obut’un yönettiği oyunun oyuncuları Cengiz Gül, slam Amyar, Kamil Zkaynak ve Kemalettin Caymaz’dır. Albamya, geçtiğimiz yıl gösterilen “Filistin Hakkında Konuşmalıyız” adlı Filistin oyununu besteledi ve sahneledi. Yeni Şafak’la oyun yazma sürecini ve 28 Şubat’ı sanatla anlatmanın önemini anlattı.
Nurdan Albamya, metni kendisi gibi bir tiyatro sanatçısının hikayesinden yola çıkarak yazdığını şu sözlerle belirtti: “Geçen yıl Filistin’den Bahsetmeliyiz’de Meryem Abu Najma’nın Filistin’deki mazlum hikayesini anlatmıştık. Bu yüzden kurduk. Tiyatro Ankebut: Mazlumların hikayelerini anlatmak.İlgilendirilebilir olduğu için bu sene ülkemizdeki zulme dair bir hikaye paylaşmaya karar verdim.Meryem Abu Najma’ya ulaşmak benim için gerçekten zor oldu.MAZLUMDER’in dosyalarını okumaya başladım. Ben daha okunabilir bir hikaye bulmaya çalışırken, 28 Şubat olayını çevreleyen ve davaya yol açan tüm koşulların ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı ve her gün koşulların kaydedildiği web sitelerine rastladım. “28 Şubat kararnamesi nedeniyle bir oyuncunun başına gelenleri anlatıyordu.”
TRAJEDİ BEKLEDİKLERİNDE KOMEDİ OLDULAR
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları galayı hem buruk hem de tatlı hale getirse de Albamya, Aliya İzzetbegoviç’in şu sözleri nedeniyle yine de yapmaya karar verdiklerini savundu: “Savaş sırasında bile halkımızı eğitmek ve geride kalmamak için sanat ve tiyatro yapmaya devam ettik. Müslümanlar.” Yazara göre seyirciler, bir trajedi oyunu bekledikleri için bunun bir komedi olmasına şaşırdıklarını ifade ettiler. Oyunun 28 Şubat’ın panoramik bir görüntüsünü yansıtmasını amaçladığımız için gerçek hikâyeleri araya kattık. Kalabalığın bunu duyunca gülmeye ve ağlamaya başladığını, sık sık alkış ve ıslık çalarak oyunu böldüklerini iddia etti.
KARİYERLERİNİ ETKİLEMEK İSTEMİYORLAR
Yazar, “Çok güzel kitaplar basıldı ama tiyatroda hiçbir zaman komedi konusu olmadı, sanat eserleri arasında 28 Şubat’ın hak ettiği önemi almadığının altını çizdi. Tiyatro, sinema ve sanat üzerindeki tekel, Müslüman toplumun yüreğinde delik açan olayları tek bir nedenden ötürü tartışmaktan kaçınıyor: işlerini tehlikeye atmak istemiyorlar, Müslüman terminolojisini kullanma korkularını görmezden gelmek, hatta gizlemek istiyorlar. Tiyatroda, sinemada kendini önemli gören insanlar Müslümanların yanında oturmak istemiyorlar.Gerçekten 28 Şubat ve Filistin’in İslam’dan çok insan haklarıyla alakası var.Vicdan sahibi herkesin bu olaylara karşı ses çıkarması lazım ama öncelikle başörtülü veya kendini dindar olarak tanımlayanların kaygısı olarak algılandığını ifade eden Erdoğan, “Bunun sinemaya aktarılmamasının ve sinemaya alınmamasının en büyük nedeni ise bunun sadece Müslümanların sorunu olarak görülmesidir.” belirtti.
ÜMMET OLARAK BİRARAYA GELMEK ZORUNDAYIZ
Ülkemizde müezzinler cami minberlerinden yardım bağırsa nasıl tepki verirdik, ne yapardık? “Muhtemelen kalp krizi geçirirdik ya da saklanıp olduğumuz yerde kalırdık çünkü ne yapacağımızı bilemezdik” dedi ve şöyle devam etti: Dün gece Filistin sokaklarında bir olay yaşandı. Bu duruma karşı kayıtsız, sağır ve dilsiz kalmalıyız. Herkesin mümkün olan en geniş ölçüde katılması gerekiyor. Tiyatroda iyiyim. Komedi gösterisiyle salonu havaya uçurabilirim. Bir tiyatro oyunu üzerinden bir hikaye anlatmaya karar verdim. Yazarlar yazmalı; illüstratörler resimlemeli; müzisyenler müzik yaratmalı; ve haber muhabirleri haber üretmelidir. Oyunculuk yeteneğin yok mu? Sabahtan akşama kadar dua edin.
Oyunda bir kurt ve tilki hikayesi bulunmaktadır. Bu hikayenin sonunda köylülerin Filistinli olduğunu bir metafor olarak anladık. Yabancı işgalcileri içlerinden kovduktan sonra topluluklarını geri alıyorlar. Biz bunu istiyoruz, bunun için de ümmet olarak birlik olmamız lazım.”
Oyuncu Nurdan Albamya, dünya prömiyerini Esenler Belediyesi’nde yapan tek kadın draması ‘Filistin’i Konuşmalıyız’da Filistinli Meryem’in hayatını sahneye taşıdı. Oyunun Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde perde açan gala etkinliğine, AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Hasan Turan’ın yanı sıra çok sayıda tiyatrosever katıldı. Gerçek olayları sahnede canlandıran dizi, Filistinlilerin yaşadığı maddi ve manevi baskının getirdiği psikolojik acılara dair farkındalık yaratıyor. Yapımcılığını Ankebut’un yaptığı, oyuncu Nurdan Albamya’nın yazıp oynadığı, yönetmenliğini Yunus Emre Obut’un üstlendiği bu dramada Kudüslü Meryem Abu Najma’nın hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor.
DOĞRU OLDUĞU BİLİNEN SUİSTİSAL DAVRANIŞLAR ODAKLIYIZ
İçindeMaç öncesinde kısa bir konuşma yapan oyuncu Nurdan Albamya, “Bir gazete haberi gördüm. Meryem Ebu Najma, Kudüs Mescid-i Aksa’ya çok da uzak olmayan evinde dış dünyaya karşı direnişini ortaya koydu. Herkes bu direnişi örnek almalı. Ondan sonra “Bu haberi daha iyi hale getirebilir miyiz?” diye düşündük. Sonra üzerine biraz yazı ve eskiz eklemeye başladım. Nasıl ilerlediğini görebiliyordum ama o noktada bazı şeyler oldu. İddiaların doğruluğunu sorgulayan oldukça önemli isimlerle temasa geçildi.Başta tarih profesörleri olmak üzere onlarla konuştuk.Doğru ve yanlış bilgi arasındaki farklar üzerinde yoğunlaştık.Bu konuda her iki izleyicimize de aradaki farkı göstermek istedik. iyiyle yanlış arasında.
Nurdan Albamya Bugün
Nurdan Albamya direnişin ve azmin parlayan örneği olmaya devam ediyor. Akademik çalışmalarına ve topluluk girişimlerine aktif olarak katılmaya devam ederek gelecek nesillere büyük hayaller kurmaları ve hedeflerine ulaşmak için çok çalışmaları konusunda ilham veriyor.