Hrant Dink Ogün Samast

Hrant Dink Ogün Samast; Agos gazetesinin önde gelen Türk-Ermeni yazarlarından ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in katili, 15 Kasım akşamı Bolu F Tipi Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Adı Ogün Samast. Şartlı tahliyesi Türkiye siyasi camiasında yaygın tartışmalara ve öfkeye yol açtı. Samast, 19 Ocak 2007’de gazetesinin önünde Dink’e düzenlenen suikast nedeniyle son 17 yıldır cezaevinde bulunuyor.

Hrant Dink Ogün Samast
Hrant Dink Ogün Samast

Haberler ve Sonuçları

Samast, parmaklıklar ardındaki ‘mükemmel davranışı’ nedeniyle 16 yıl 10 ay sonra cezaevinden çıktı. Ancak bu açıklama birçok kişinin Türk hukuk sisteminde büyük bir dengesizlik olduğu sonucuna varmasına yol açtı. Muhalefetteki politikacılar, gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları, davanın ülkede yargının siyasallaşmasının simgesi olarak görülmesi nedeniyle öfkeli. Vahiy, ülkedeki Ermeni toplumu tarafından ‘büyük adaletsizlik’ olarak algılandığı için Türkiye’de yoğun siyasi tepkilere yol açtı.

Siyaset Açısından Sonuçları

Samast’ın serbest bırakılması siyasi liderler ve insan hakları savunucuları tarafından geniş çapta kınandı. Eleştirilerin gerekçesi olarak, ülkenin otokratik cumhurbaşkanı döneminde Türk yargısının siyasallaşması ve hukuki süreçlerde çifte standart algısı gösterildi. Türkiye’de suçlulara ve siyasi tutuklulara farklı muamele yapılmasına ilişkin endişeler, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi kişilerin devam eden tutukluluğuyla tam bir tezat oluşturan tahliyeyle daha da arttı.

Ailenin Kaybolması ve Sessizliği

İlginçtir ki Samast’ın ailesi serbest bırakıldığından beri sessizliğini koruyor. Oğlunu cezaevinden almaya gelmeyen Ahmet Samast Sr., oğlunun nerede olduğuna dair hiçbir fikrinin olmadığını söyledi. Ogün’ün tahliyesinden bir gün önce, yani 14 Kasım akşamı Samast ailesi gizemli bir şekilde kasabadan kaybolmuştu. Polis bunu, köyün muhtarı Aziz Demir’e ailenin yerini sorduğu için öğrendi.

“Burası ne kadar distopik bir ülke!” İnsan Hakları Derneği (HD) Eşbaşkanı Eren Keskin ise haykırdı. Katil serbest, Gültan Kşanak, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Can Atalay ise fikirlerinden dolayı tutuklu. Önyargılı bir ölüm cezası sisteminin yansımaları.”

Hrant Dink Ogün Samast
Hrant Dink Ogün Samast

Keskin bunu başka bir başlıkta en güzel şekilde ifade etti: “Hasta mahkumlara dahi uygulamadıkları ‘iyi davranış’, katile uygulandı!”

“Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast, genellikle hasta olan veya siyasi nedenlerle cezaevinde bulunan mahkumlara uygulanan ‘iyi halden’ dolayı serbest bırakıldı. Bu olay, tüm ‘derin suçların’ içimizde olduğunu bir kez daha gösterdi. HD, sosyal medyada “1915’in aklı tüm sonuçlarıyla varlığını sürdürüyor” diyen devletin yargı sistemi, insanlığa karşı işlenen suçları açıkça ortaya koydu.

Cinayetin işlendiği sırada 17 yaşında olan ve işsiz olan Ogün Samast, itiraf etti ve 2011 yılında 23 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca 2021 yılında mahkeme dört müebbet hapis cezası daha verdi. bunun arkasında yatan gerçek hiçbir zaman netlik kazanmadı.

Türk hükümeti 1915 Ermeni soykırımını inkar ediyor, ancak Dink öldürülmeden iki yıl önce bu konuda yazdığı için suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı.

Pek çok Türk, onun zamansız vefatından dolayı derin düşüncelere daldı; Cenaze töreninde yüz binden fazla kişi, Türkler ile Ermeniler arasında barış için çalışan bir aydının hayatı ve eserleri anısına saygı duruşunda bulundu.

İstanbul’da onun adına bir gençlik merkezi 2021’in ilk ayında açıldı.

Hrant Dink’in Dostları Bülent Aydın, “Suçun planlanması ve işlenmesine yol açan mekanizmaların neler olduğunun henüz tam olarak bilinmediğini” söyledi.

Hrant Dink Ogün Samast

İslam vaizi Fethullah Gülen ve grubu Türk hükümeti tarafından sorumlu tutuluyor. Bir zamanlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçisi olan Gülen, Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden sorumlu tutuldu.

Gazetecinin dul eşi, Ocak 2020’de düzenlenen anma töreninde, kocasının öldürülmesinde devletin rolünü örtbas etme girişimi olarak gördüğü şeye karşı çıktı.

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.