Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), Engellilerin Devlet Memurlarına Alınmalarına İlişkin Yönetmelik ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasında yapılan “Protokol” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından hazırlanan bir sınav sistemidir. Sınav, başvuru, sınavın uygulanması ve sınav sonuçlarının değerlendirilmesi adımlarından oluşmaktadır.
2024-EKPSS Soru ve Cevapları
28 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-EKPSS) Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları kısa süre içinde erişime açıldı. Sınava başvuran adaylar, EKPSS Temel Soru Kitapçığında yer alan tüm sınav sorularına ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden erişebilecekler.
EKPSS Soru – Cevap Açıklaması
ÖSYM tarafından yapılan duyuruda; “28 Nisan 2024 tarihinde yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-EKPSS) Temel Soru Kitapçıklarının ve Cevap Anahtarlarının %10’u aşağıdaki bağlantıda erişime açılmıştır.
Sınava başvuran adaylar, 28 Nisan 2024 tarihindeki Temel Soru Kitapçığındaki tüm sınav sorularına ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden TR kimlik numaranız ve aday şifrenizle erişebileceklerdir. Temel Soru Kitapçığının görüntüleme işlemi, 12.20’den itibaren başlayacak ve 8 Mayıs 2024 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Bu çalışma, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında yapılmış olup telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmaksızın herhangi bir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya yayınlanamaz.
Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadelerine yer verilmiştir.
Sonuçlar 23 Mayıs’ta Açıklanacak
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına, ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, yükseköğretim ön lisans ve lisans programlarından mezun olanlar veya başvuru yapılan geçerlilik süresi içinde mezun olabilecek olanlar başvurabilmektedir. Sınava 72 bin 67 aday ortaöğretim grubunda, 22 bin 95 aday lisans grubunda ve 20 bin 984 aday ön lisans grubunda başvuruda bulunmuştur.
Adaylar, engellerine uygun sınav salonlarına ve sınav salonlarına erişim sağlanmıştır. Sınavda 19 bin 289 aday tek salon, 95 bin 857 aday grup salonunda sınava girmiştir.
Sınava girecek adaylar için 9, 16 ve 18 puanlık kitapçıklar hazırlanmıştır. Sınav sürecinde 11 bin 115 aday okuyucu yardımı almış, 15 bin 789 aday işaretçi yardımı almıştır. Ayrıca sınavın uygun koşullarda gerçekleştirildiğini gözlemlemek için 318 ÖSYM temsilcisi sahaya görevlendirilmiştir.
EKPSS sonuçları 23 Mayıs’ta açıklanacak ve 4 yıl boyunca geçerli olacaktır.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) Hazırlığı İçin En İyi Bilgiler
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), Engellilerin Devlet Memurlarına Alınmalarına İlişkin Yönetmelik ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) arasında yapılan “Protokol” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından hazırlanan bir sınav sistemidir. EKPSS’ye hazırlık sürecinde en iyi bilgileri edinmek adayların başarısını artırabilir. İşte EKPSS hazırlığı için en iyi bilgiler:
İş Analizi
Herhangi bir işe uygun adayı belirlemek için işe alım süreci kritiktir. Bu sürecin tüm nitelikli bireylerin katılımına olanak tanıması, başarılı bir işe alım sürecinin anahtarıdır. İşverenler, işe alım prosedürlerini inceleyerek ve bazı basit adımları uygulayarak yetenek havuzlarını genişletebilir ve iş için en uygun kişi engelli bir birey olduğunda fırsatı kaçırmazlar.
İş Analizi
Özürlü kişilere yönelik belirli işlere öncelik verilmediğinden, işverenlerin her işi dikkatlice incelemesi önemlidir. Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) tarafından yapılan yönlendirmelere göre, temel fonksiyonlar, bir çalışanın bir işi yerine getirmesi gereken temel görevlerdir, makul bir uyarlama ile veya olmadan. Temel iş fonksiyonlarını belirlemek, uygun nitelik standartlarını belirlemede, iş tanımı oluşturmada, mülakat yapmada ve kişileri seçmede yardımcı olacaktır.
Sınav Hazırlığı için İpuçları
- Her adayı, işverenin iş için belirlediği eğitim, deneyim, beceri veya lisans gibi gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına göre değerlendirin.
- Bir kişinin engellere bakılmaksızın işin temel fonksiyonlarını yerine getirebilme yeteneğini göz önünde bulundurun.
- Bir görevin yerine getirilmesi için genellikle birçok yol olduğunu kabul edin.
- Belirli işlerin belirli engellere daha uygun olduğunu varsaymayın.
- Bir kişinin görünür veya görünmeyen engelleri nedeniyle belirli bir işi yapamayacağını veya yapmak istemeyeceğini varsaymayın.
- Engelli bir kişinin belirli bir iş için gerekli eğitim ve eğitimi olmadığını varsaymayın.
- Makul bir uyarlama ile bile belirli bir işin temel fonksiyonlarını yerine getiremeyecek nitelikte bir engelli kişiyi işe almayın.
Devlet Memurluğu Temel Değerleri ve Başarı Profili
Devlet memurluğunun temel değerleri nelerdir?
Devlet Memurluğu kodu, Devlet Memurluğunun temel değerlerini ve tüm devlet memurlarından beklenen davranış standartlarını belirtir. Bu şunları içerir:
- Dürüstlük – Bir devlet memuru olarak, kamu hizmeti görevlerinize öncelik vermeniz beklenir.
- Doğruluk – Tüm devlet memurlarının görevlerinde şeffaf olmaları, doğru ve açık olmaları beklenir.
- Tarafsızlık – Kararlar, kanıtların uygun analizine dayanarak alınmalıdır.
- Tarafsızlık – Devlet memurluğu politik olarak tarafsız kabul edilir. Bu, farklı siyasi partilere eşit muamele etmek ve davaya ait niteliklere göre hareket etmek anlamına gelir.