Neandertaller: Soyu Tükenmiş Akrebalarımız mı?

Neandertaller, 40.000 yıl önce yok olan bir insan türüydü. Uzun bir süre ilkel ve vahşi olarak düşünüldüler, ancak son keşifler onların bizim sandığımızdan daha bize benzediğini ortaya koyuyor.

Neandertal Kimdir
Neandertal Kimdir

Neandertaller Kimdir?

Neandertal fosillerine ilk bakışta insan kemiklerine benziyorlar. Fakat daha yakından incelendiğinde, modern Homo sapiens atalarımızı ayırt eden özellikler görülüyor.

Neandertaller HakkındaDetayKaynak
Yaşadıkları DönemYaklaşık 400.000 – 40.000 yıl öncehttps://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal
BoylarıErkeklerde ortalama 162 cm, kadınlarda ortalama 152 cm
Beyin HacmiErkeklerde ortalama 1600 cm³, kadınlarda ortalama 1300 cm³
Yaşadıkları YerAvrasya
Neandertal Kimdir

Neandertaller, insanlara benzer olsalar da daha belirgin kaş çıkıntılarına, daha büyük dişlere ve gözlere sahipti. Araştırmacılar, Neandertallerin beyinlerinin bizimkiyle hemen hemen aynı büyüklükte ancak daha uzun olduğuna inanıyor. Neandertal beyinlerinin büyüklüğü ve yapısı hakkındaki tartışmalar bugün devam etse de, araştırmacılar ortalama erkek Neandertalin yaklaşık 162 cm, dişilerin ise yaklaşık 152 cm boyunda olduğu konusunda hemfikir.

Bu hominidler bir zamanlar Avrasya’da yaşamıştır. Araştırmacılar, türün bölgenin soğuk iklimine adaptasyonu nedeniyle Neandertallerin yoğun, kaslı bir vücut yapısına sahip olduklarına ve hayatta kalabilmek için günde 4.480 kaloriye ihtiyaç duyduklarına inanıyor.

Neandertaller Ne Yerdi?

Mamutlar, filler ve yünlü rinolar gibi megafauna hayvanları, Neandertaller için avlanmanın önemli bir yönü haline getirdi. Küçük gruplar halinde yaşayıp seyahat etseler de et ağırlıklı beslenmelerini mızrak gibi aletler kullanarak desteklediler. Neandertaller ayrıca bitki de yiyordu. Bu durum, MIT jeobiyolog Ainara Sistiaga’nın belirttiği gibi, “farklı durumlarda, mevsimlerde ve iklimlerde bulunanları yediklerini” gösteriyor.

Neandertaller bazen kendi türlerini de yiyordu: 2016 yılında bilim insanları, şu anda Belçika olan bir mağaradaki Neandertal kalıntılarını inceleyerek “Kuzey Avrupa’da Neandertaller arasında yamyamlığın kesin kanıtlarını” buldu.

Neandertaller Neden Yok Oldu?

Neandertallerin soyu tükenmesinin kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, bilim insanları çeşitli teoriler öne sürüyor. Bunlardan bazıları:

  • İklim Değişikliği: Yaklaşık 40.000 yıl önce meydana gelen ani iklim değişikliği, Neandertallerin avlanma ve yaşam tarzlarını önemli ölçüde etkilemiş olabilir.
  • Modern İnsanlarla Rekabet: Homo sapiens ile kaynaklar için rekabet, Neandertallerin hayatta kalmasını zorlaştırmış olabilir.
  • Hastalıklar: Modern insanlar tarafından taşınan yeni hastalıklar, Neandertallere karşı bir dezavantaj yaratmış olabilir.

Neandertaller Bizden Farklı mıydı?

Neandertaller, daha önce düşünüldüğünden daha fazla bize benziyor olabilir. Alet kullanıyorlardı, sembolik düşünceye sahip olduklarına dair kanıtlar var ve hatta ölülerini gömme geleneğine sahiptiler.

Hayatta Kalma Mücadelesi: Tehlike Altındaki Hominid Türlerinin Listesi!

Hominidae Ailesi ve Türleri:

Hominidae, büyük maymunlar olarak da bilinen primatlar için bir taksonomik ailedir. Bu aile, dört cinste sekiz yaşayan türü içerir: Pongo (Borneo, Sumatra ve Tapanuli orangutanları); Gorilla (doğu ve batı gorillaları); Pan (şimpanze ve bonobo); ve Homo, sadece modern insanları (Homo sapiens) içerir.

Konservasyon Durumu:

TürKonservasyon Durumu
OrangutanlarKritik Tehlike
GorillalarTehlike Altında
ŞempanzelerTehlike Altında
BonobolarTehlike Altında
İnsanlarEn Az Endişe
Neandertal Kimdir

Hominidae ailesi içindeki bazı türler, insanlar, şempanzeler ve gorillaları Homoninae altfamilyasında gruplandırırken, orangutanlarla birlikte bazı türler Ponginae altfamilyasında yer alır. Hominidae ailesinin en son ortak atası yaklaşık 14 milyon yıl önce yaşamıştır. Bu, orangutanların soyunun diğer üç cinin atasından türediği zaman dilimine denk gelir.

Ponginae Alt Familyası (Orangutanlar)

  • Cins: Pongo
    • Tür: Borneo Orangutanı (Pongo pygmaeus) (VU – Hassas) – [Dağılım Haritası](harita eklemek gerekiyor)
    • Tür: Sumatra Orangutanı (Pongo abelii) (CR – Kritik Tehlikede) – [Dağılım Haritası](harita eklemek gerekiyor)
    • Tür: Tapanuli Orangutanı (Pongo tapanuliensis) (CR – Kritik Tehlikede) – [Dağılim Haritası](harita eklemek gerekiyor)

Homininae Alt Familyası (İnsanlar, Şempanzeler ve Goriller)

  • Cins: Homo
    • Tür: Modern insan (Homo sapiens) (LC – Asgari Endişe) – [Dağılım Haritası](harita eklemek gerekiyor)
  • Cins: Pan
    • Tür: Şempanze (Pan troglodytes) (EN – Tehlikede) – [Dağılım Haritası](harita eklemek gerekiyor)
    • Tür: Bonobo (Pan paniscus) (EN – Tehlikede) – [Dağılım Haritası](harita eklemek gerekiyor)

Hayvan hakları kuruluşları, insanlar ve diğer büyük maymunlar arasındaki yakın genetik ilişki nedeniyle, insan olmayan büyük maymunların insan olarak kabul edilmesi ve temel insan hakları verilmesi gerektiğini savunmaktadır. Büyük maymunlara her türlü bilimsel testten korumak için 29 ülke araştırma yasakları uygulamıştır.

Similar Posts

Leave a Reply