|

Su Kerdemesi Nedir

Su Kerdemesi Nedir? Besin Değeri ve Faydaları

Su Kerdemesi Nedir
kerdemesi

Su Kerdemesi Nedir?

Su kerdemesi, hem suda hem de güneşte büyüyen bir sebze türüdür. Yaprakları yeşil kaldığı sürece ve toprak suyla doygun kalırsa iyi sonuçlar verir. Besleyici bir bitki olan su kerdemeyi sıklıkla salatalarda, sandviçlerde ve yan yemeklerde görürüz. Su kerdemesi yaprakları, yemek pişirmek veya tüketmek için parazitleri ve patojenleri önlemek için iyice yıkanabilir.

Su Kerdemesi Besin Değeri

Su kerdemesi bitkisini günlük beslenme rutininize ekleyerek tüketebilirsiniz. Kalorisi düşük olan bu bitki, çeşitli besin değerlerine sahiptir. 34 gram su kermesi şu besin değerlerini içerir:

  • Kalori: 4
  • Protein: 0.8 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidrat: 0.4 gram
  • Lif: 0.2 gram
  • A Vitamini: Günlük Alım Düzeyinin (GAD) %22’si
  • K Vitamini: GAD’nin %106’sı
  • Kalsiyum: GAD’nin %4’ü
  • C Vitamini: GAD’nin %24’ü
  • Mangan: GAD’nin %4’ü

34 gram su kerdemesi, kemik gelişimi ve kan pıhtılaşması için gerekli olan, yağda çözünen K vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca, su kerdemesi E vitamini, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folat, pantotenik asit, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve bakır içerir.

Su Kerdemesinin Faydaları

Su kerdemesi, sağlıklı besin profili sayesinde hastalıklara karşı korur ve iltihapla mücadele ederek sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Su kermesinin sağlık faydaları şu şekildedir:

1. Kan Basıncını Düşürmede Etkilidir Potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller, kan basıncı seviyelerini düzenlemede etkilidir. Su kerdemesi, hem magnezyum hem de kalsiyum açısından zengin bir kaynak olarak bilinir. Bu nedenle, kan basıncını düzenlemede önemli etkilere sahiptir.

2. Kemik ve Dişleri Güçlendirir Kemik ve dişleri güçlendirmede etkili olan kalsiyum, su kermesinde de bulunur. Su kermesinin, iyi miktarda kalsiyum sağlamanın yanı sıra kemikleri güçlendirmede etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca, magnezyum ve K vitamini kaynağıdır.

3. Anti-inflamatuar Etki Sağlar Su kerdemesi, lahana ailesinden gelir ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olan antibakteriyel maddeler içerir. Su kermesi, şişliği veya doku hasarını düzeltmede etkilidir. Serbest radikallere karşı savaşarak bağışıklığı korumada, göz sağlığını iyileştirmede ve kan şekeri kontrolünde önemli bir rol oynar.

4. Bağırsak Sağlığına Katkı Sağlar Su kermesinde bulunan lifler, vücudu toksinlerden arındırmada etkilidir. Antioksidan yapısı sayesinde, DNA hasarını önler ve antioksidanları etkinleştirmede önemli rol oynar.

Denemeniz gereken diğer sağlıklı yeşil sebzeler

Denemeniz gereken diğer sağlıklı yeşil sebzeler
Denemeniz gereken diğer sağlıklı yeşil sebzeler

1. Kara Lahana (Kale)

Kara lahana, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin bir sebzedir. 1 fincan (21 g) çiğ kara lahana, günlük değerin %68’ini kapsayan K vitamini içerir. Kara lahana çiğ olarak, pişirilmiş olarak veya smoothie’lere eklenerek tüketilebilir.

2. Mikro Yeşillikler

Mikro yeşillikler, sebze ve ot tohumlarından elde edilen küçük ve besin açısından yoğun bitkilerdir. Vitamin C, E ve K gibi mikro besinlerle doludur. Ayrıca, bu yeşillikler sağlığı geliştiren ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek biyolojik fitokimyasallar içerir.

3. Kara Lahana (Collard Greens)

Kara lahana, koyu yeşil ve biraz acımsı bir tada sahiptir. K vitamini, A vitamini, folat ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için önemli olan K vitamini bakımından zengindir.

4. Ispanak

Ispanak, popüler ve çok yönlü bir yeşil sebzedir. Çeşitli yemeklere ve salatalara eklenebilir. 1 fincan (30 g) çiğ ıspanak, günlük değerin %121’ini kapsayan K vitamini içerir. Ayrıca, folat ve mangan bakımından zengindir.

5. Lahana

Lahana, koyu yeşil yapraklarıyla çeşitli renklerde gelir. Lahana, glukozinolat adı verilen bitki bileşenlerini içerir ve kanser koruyucu özelliklere sahiptir. Fermente edilerek lahana turşusu yapımı için de kullanılır.

6. Pancar Yaprakları

Pancar yaprakları, göz ardı edilmemesi gereken besleyici bir sebzedir. 1 fincan (38 g) çiğ pancar yaprağı, günlük değerin %127’sini kapsayan K vitamini içerir. Ayrıca, göz sağlığını destekleyen antioksidanlar içerir.

7. Su Teresi

Su teresi, sucul bir bitkidir ve hafif acımsı ve baharatlı bir tada sahiptir. 1 fincan (34 g) çiğ su teresi, günlük değerin %71’ini kapsayan K vitamini içerir. Salatalara, smoothie’lere veya nötr lezzetli yiyeceklere eklenerek tüketilebilir.

8. Romaine Marul

Romaine marul, koyu yaprakları ve gevrek dokusuyla popüler bir yeşil sebzedir. 1 fincan (47 g) romaine marul, günlük değerin %40’ını kapsayan K vitamini içerir. Caesar salatalarında sıkça kullanılır.

9. Pazı (Swiss Chard)

Pazı, koyu yeşil yaprakları ve renkli sapları olan bir sebzedir. Magnezyum, A vitamini, C vitamini ve K vitamini gibi mineraller ve vitaminlerle doludur. Pazı, genellikle Akdeniz mutfağında kullanılır.

10. Roket (Arugula)

Roket, Brassicaceae ailesine ait bir yeşil sebzedir. Biberimsi bir tada sahiptir ve salatalara veya garnitür olarak kullanılabilir. Vitamin K ve folat açısından zengindir.

11. Endivyen (Endive)

Endivyen, kıvrık ve kıtır yapraklı bir yeşil sebzedir. 1 fincan (50 g) çiğ endivyen yaprağı, günlük değerin %97’sini kapsayan K vitamini içerir. Çiğ veya pişirilmiş olarak tüketilebilir.

12. Çin Lahanası (Bok Choy)

Bok choy, Çin lahanası olarak bilinir ve besin açısından zengin bir yeşil sebzedir. 1 fincan (70 g) çiğ bok choy, günlük değerin %36’sını kapsayan C vitamini içerir. Çorba ve sote yemeklerinde kullanılabilir.

13. Turp Yaprakları

Turp yaprakları, turp bitkisinin yapraklarıdır ve besin açısından yoğun bir sebzedir. 1 fincan (55 g) çiğ turp yaprağı, günlük değerin %115’ini kapsayan K vitamini içerir. Genellikle pişirilerek tüketilir.

Su Kerdemesinin Yan Etkileri

Böbrek sorunu olan kişilerin su kermesi tüketirken dikkatli olmaları önerilir. Hamilelik ve emzirme döneminde su kermesi tüketiminin güvenliği hakkında çok fazla araştırma bulunmamaktadır. Bu nedenle, su kermesi tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Similar Posts

Leave a Reply