|

Başbuğ Alparslan Türkeş

Alparslan Türkeş, asıl adıyla Ali Arslan (25 Kasım 1917, Lefkoşa – 4 Nisan 1997, Ankara), Türk asker ve siyasetçidir. Aktif görevli olarak görev yaptığı dönemde 27 Mayıs Darbesi’nde aktif rol alan Türkeş, askerlik hizmetinin ardından Milliyetçi Hareket Partisi’nin kurucusu ve ilk başkanı olarak görev yapmıştır. Türkeş, MHP’nin 1969-1981/1993-1997 yılları arasında başkanlığını üstlenmiştir.

Başbuğ Alparslan Türkeş
Başbuğ Alparslan Türkeş

Süleyman Demirel tarafından kurulan hükümetlerde Mart 1975-Haziran 1977 ve Temmuz 1977-Ocak 1978 tarihleri ​​arasında başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1965, 1969, 1973, 1977 ve 1991 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girmiştir.

Kişisel Bilgiler

ÖzellikAyrıntı
İsimAlparslan Türkeş
Doğum Tarihi25 Kasım 1917
Doğum YeriLefkoşa
MilliyetTürk
MeslekAsker, Siyasetçi
Başbuğ Alparslan Türkeş

Siyasi Kariyeri

Alparslan Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek amacıyla 1963 yılında Türk Barış ve Yükselme Derneği’ni kurmuştur. Aslında siyasi hayata milliyetçi köylü millet partisine (CKMP) katılarak başlamış ve aynı yıl parti lideri olmuştur. İlk kez 1965 Türkiye genel seçimlerinde CKMP’nin Ankara milletvekili olarak meclise girmiştir. 1966 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmuş ancak seçilememiştir. 1975’ten sonra Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı yapmıştır.

12 Eylül Darbesi sonrasında 1985 yılına kadar 4.5 yıl boyunca tutuklu kalmıştır. Politik yasağın kaldırılmasının ardından 1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda MHP’nin kurucularından biri olarak politikaya geri dönmüş ve partisi 1991 Türkiye genel seçimlerinde Refah Partisi ve Reformcu Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yapmıştır. MÇP‘nin adı, 1992’deki 12 Eylül Darbesi sonrasında kapatılan partilerin eski adlarını almalarına izin veren Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesiyle 1993 yılında MHP olarak değiştirilmiştir. 1995 Türkiye genel seçimlerinde meclise giremeyen Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde Ankara’da kalp krizi sonucu vefat etmiştir.

Aile Hayatı

Alparslan Türkeş, 1940 yılında Isparta’lı Muzaffer Hanım ile evlenmiştir. Muzaffer Hanım’ın 1974 yılındaki vefatına kadar devam eden bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige (Çağrı) ve Yıldırım Tuğrul adında beş çocuğu olmuştur. Eşini kaybettikten iki yıl sonra, 1976 yılında Seval Hanım ile evlenen Türkeş’in Ayyüce ve Ahmet Kutalmış adında iki çocuğu daha olmuştur.

Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Başkanlığı

Türkiye’nin Ünlü Başbakan Yardımcıları

Türkiye’nin siyasi tarihinde, başbakan yardımcılığı görevini üstlenen birçok etkili ve tanınmış isim bulunmaktadır. Bu makalede, Türkiye’nin başbakan yardımcılarından bazılarını yakından tanıyacağız.

Mehmet Ali Şahin

Mehmet Ali Şahin, 18 Kasım 2002 – 14 Mart 2003 tarihleri arasında Abdullah Gül kabinesinde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Aynı dönemde Ertuğrul Yalçınbayır ve Abdüllatif Şener de bu görevi paylaşmıştır.

Abdullah Gül

Abdullah Gül, 14 Mart 2003 – 29 Ağustos 2007 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Gül, daha sonra Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

Cemil Çiçek

Cemil Çiçek, 29 Ağustos 2007 – 1 Mayıs 2009 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan kabinesinde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Bu dönemde Hayati Yazıcı da başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Beşir Atalay

Beşir Atalay, 14 Temmuz 2011 – 25 Aralık 2013 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan kabinesinde başbakan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Bu dönemde Ali Babacan, Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ da başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Bülent Arınç

Bülent Arınç, 29 Ağustos 2014 – 28 Ağustos 2015 tarihleri arasında Ahmet Davutoğlu kabinesinde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Aynı dönemde Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan da başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Yalçın Akdoğan

Yalçın Akdoğan, 29 Ağustos 2015 – 17 Kasım 2015 tarihleri arasında Ahmet Davutoğlu kabinesinde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Bu dönemde Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş de başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Nurettin Canikli

Nurettin Canikli, 24 Mayıs 2016 – 9 Temmuz 2018 tarihleri arasında Binali Yıldırım kabinesinde başbakan yardımcılığı görevini üstlenmiştir. Aynı dönemde Mehmet Şimşek, Bekir Bozdağ, Hakan Çavuşoğlu ve Fikri Işık da başbakan yardımcısı olarak görev almıştır.

Milliyetçi Hareket Partisi Tarihi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Türkiye’nin siyasi sahnesinde önemli bir rol oynamış olan köklü bir parti olarak bilinmektedir. İşte MHP’nin tarihçesi ve önemli dönemleri:

Kuruluş

MHP, eski Türk Ordusu albayı Alparslan Türkeş tarafından 1969 yılında kurulmuştur. Türkeş, 1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) lideri olmuştu ve bu partinin ardından MHP’yi kurarak Türk milliyetçiliği ve Pan-Türkist siyasi bir gündem izlemiştir.

Dönemindeki Siyasi Duruşu

MHP, Türk milliyetçiliğini İslam ile şekillendiren Dokuz Işık doktrinini temsil etmektedir. Parti genellikle neo-faşist bir parti olarak tanımlanmaktadır ve aşırıcı ve şiddet yanlısı milislerle, organize suç gruplarıyla ilişkilendirilmektedir. Ancak, Devlet Bahçeli liderliğinde 1990’lardan bu yana partinin programı giderek ılımlılaşmış, etnik milliyetçilikten kültürel milliyetçilik ve muhafazakarlığa doğru dönüşmüş ve Türk devletinin birliğini vurgulamıştır.

Değişen Politika ve Modernleşme

MHP, 2007 genel seçimlerinden sonra parlamento temsilini geri kazanmış ve o zamandan beri Türk Ulusal Meclisi’nde sürekli olarak temsil edilmiştir. Parti, hükümetle Kürt İşçi Partisi arasındaki barış görüşmelerine sert bir şekilde karşı çıkmış ve AKP hükümetini hükümet yolsuzluğu ve otoriterlik konularında sert eleştirmiştir.

Son Gelişmeler

2015 yılından bu yana, Bahçeli açıkça Erdoğan ve AKP‘yi desteklemekte ve MHP’nin içinde bir ayrışmaya neden olmuştur. Bu durum, Meral Akşener’in MHP’den ayrılarak merkez sağ İYİ Parti’yi kurmasına yol açmıştır. MHP, 2017 referandumunda ‘Evet’ oyu vermeyi desteklemiş ve 2018 Türkiye genel seçimleri için AKP ile Halk İttifakı seçim ittifakını oluşturmuştur.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply